Make your own free website on Tripod.com

Rode Kruis Vlaanderen Afdeling Tienen

Ontstaan Rode Kruis : internationaal en in BelgiŽ

Home

De aanleiding: in 1859 vond in Solferino in ItaliŽ een veldslag plaats tussen de legers van ItaliŽ en Frankrijk tegen de Oostenrijkers. Na de veldslag bleven 40.000 gewonden achter, niemand keek naar hen om. Ze kregen geen water, noch voedsel of hulp.

Solferino is een Italiaans dorp in Lombardije in de provincie Mantua. Het dorp ligt een paar kilometer zuidelijk van het Gardameer. 

 

De idee: Henry Dunant was eerder toevallig in de buurt. Hij ging de gewonden helpen en verzorgen, maar in zijn ťťntje lukte dat natuurlijk niet. Hij vroeg de hulp van Italiaanse vrouwen uit de dorpen in de buurt. Ze richtten hulpposten op voor zieken en gewonden.  Toen Henry Dunant terug was in GenŤve kon hij Solferino maar niet vergeten en schreef een boek: ’’Een herinnering aan Solferino’’ (1862).

 

In dit boek deed hij drie voorstellen om zoiets te voorkomen.

De voorstellen waren:

-         in elk land moeten vrijwillige hulpverenigingen worden opgericht die de zieken en gewonden in tijden van oorlog kunnen verzorgen;

-         de gewonden op het slagveld en het medisch personeel en hun uitrusting moeten als neutraal worden beschouwd en moeten worden beschermd door een kenteken;

-         via een internationaal verdrag moeten deze voorstellen kracht van de wet krijgen zodat ze zekerheid geven aan de gewonden en aan de mensen die hun verzorgen.

 

De geboorte: in 1863 kwamen vertegenwoordigers uit 16 Europese landen naar een vergadering in GenŤve. Ze keurden het voorstel van Henry Dunant goed om verenigingen van vrijwillige hulpverleners op te richten. Het symbool werd een rood kruis op een wit veld, het omgekeerde van de Zwitserse vlag.

Op 29 oktober 1863 werd op de vergadering een nieuwe organisatie opgericht: ’’Het Rode Kruis’’!

Met de oprichting van het Rode Kruis ging de droom van Henry Dunant in vervulling ŗ 1863 – de geboorte van het Rode Kruis.

De officiŽle start: een jaar later roept de Zwitserse Bondsregering een Diplomatieke Conferentie samen, bestaande uit gevolmachtigde regeringsvertegenwoordigers. Deze conferentie keurt op 22 augustus 1864 het voorstel van het Comitť goed. Vertegenwoordigers van 12 landen ondertekenen plechtig het eerste 'Verdrag van GenŤve tot verbetering van het lot der gewonden bij de legers te velde in oorlogstijd'. ŗ 1864 – de officiŽle start.

In de jaren die daar op volgden, werden er verschillende nationale Rode Kruisverenigingen opgericht. In 1910 hadden al 40 landen een Rode Kruisvereniging. Nu zijn er een 185-tal met 97 miljoen vrijwilligers en leden.

 

Het Belgische Rode Kruis

 

In 1866 werd in BelgiŽ de eerste plaatselijke afdeling opgericht in Sint-Niklaas, gevolgd door Antwerpen in 1867. De afdeling Tienen werd opgericht in 1906.

 

Het Belgische Rode Kruis werd opgericht in 1864 onder impuls van dokter Andrť Uytterhoeven en is nu de oudste nationale vereniging . De echte start voor het Belgische Rode Kruis is in 1870 wanneer een grootschalige hulpactie wordt opgezet voor de slachtoffers van de Frans-Duitse oorlog. Nadien volgen er acties tijdens onder andere de Russisch-Turkse oorlog (1877), de Chinees-Japanse oorlog (1894), de Amerikaans-Spaanse oorlog (1898) en de Balkanoorlog (1912).

 

Tot WO II was het Belgische Rode Kruis een uitsluitend Franstalige aangelegenheid. In 1961 worden de statuten in overeenstemming gebracht met de bestaande taalwetgeving. De verdere federalisering mondt in 1972 uit in nieuwe statuten. Sindsdien heeft het Belgische Rode Kruis twee zelfstandige vleugels. De twee vleugels worden overkoepeld door de Nationale Raad. Sinds 1993 wordt aan Vlaamse kant gekozen voor de  benaming “Rode Kruis – Vlaanderen”.

 

Koning Albert II was gedurende 35 jaar nationale voorzitter, tegenwoordig is dit Prinses Astrid.

 

Uitbreiding hulpverlening: na WO I ontstaat de idee om het Rode Kruiswerk ook in vredestijd voort te zetten. Op die manier kunnen de vrijwilligers zich beter voorbereiden op de hulpverlening in geval van oorlog en rampen.

 

Enkele voorbeelden waarbij het Rode Kruis betrokken werd in BelgiŽ: de overstromingen in Ruisbroek (1953), de mijnramp in Marcinelle (1956), de brand in de Brusselse Innovation (1967), het Heizeldrama (1985), de scheepsramp met de Herald of Free Enterprise (1987), de brand in het Switel-Hotel (1994).

 

In de loop der jaren werden verschillende diensten opgericht, wij vermelden o.a.:

-         1923: oprichting van het Jeugd Rode Kruis;

-         1925: opstarten van de ziekenwagendienst en de opleidingen voor ambulanciers(ters);

-         1932: opstarten van cursussen voor nijverheidshelper;

-         1934: oprichting van de bloedtransfusiedienst;

 -   1937: oprichting van de ziekenhuisbibliotheken. 

 

Bronnen: Sterk in menselijkheid (brochure van Rode Kruis-Vlaanderen) – De Geschiedenis van het Belgische Rode Kruis (artikelenreeks Universeel – Luc De Munck)