Make your own free website on Tripod.com

Rode Kruis Vlaanderen Afdeling Tienen

Emblemen

Home

Als beschermend embleem werd een rood kruis met een witte achtergrond gekozen (het omgekeerde van de Zwitsere vlag), als hulde aan de Zwitserse overheid.

Tegen dit kruis maakten een aantal islamitische landen bezwaar.

Aan die landen werd daarom toestemming verleend tot het voeren van een ander embleem: een rode halve maan op een wit veld. Rode kruis en Rode halve maan zijn evenwaardig.

emblemen.jpg

Op 7 december 2005 werd het Rode Kristal als bijkomend embleem aanvaard. Het biedt dezelfde bescherming en moet op dezelfde manier worden beschermd als de emblemen van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan.

Voor BelgiŽ verandert er niets, BelgiŽ blijft het rode kruis op witte achtergrond gebruiken.

In de wet is vastgelegd dat alles wat het embleem draagt van het Rode Kruis of de Rode Halve Maan niet mag worden aangevallen. Met dit embleem kan het Rode Kruis mensen in bescherming nemen en mensen van (medische) hulp voorzien. Het embleem misbruiken is een overtreding van de regels voor oorlogsvoering en is dan ook strafbaar. Bij de soldaten moet het zien van deze emblemen een reactie van terughoudendheid en bescherming oproepen. Gebouwen die het Rode Kruis- of Rode Halve Maanembleem dragen, mogen niet worden aangevallen, personen die het embleem dragen moeten worden ontzien en beschermd.

Enter supporting content here