Make your own free website on Tripod.com

Rode Kruis Vlaanderen Afdeling Tienen

Hartveilig Tienen AED

Home

Hartveilig Tienen dank zij AED

Een korte inleiding

 

In BelgiŽ worden elk jaar naar schatting 10.000 mensen getroffen door een hartstilstand. Indien er binnen de drie minuten geen mond-op-mondbeademing en hartmassage uitgevoerd kan worden, is de kans op overleving erg klein. Dit betekent dat meestal toevallige voorbijgangers, collega’s of huisgenoten op tijd moeten ingrijpen.

aed02.jpg

Het gebruik van een Automatische Externe Defibrillator (AED) bij het begin van de reanimatie vergroot de overlevingskans aanzienlijk. Het is vaak de enige manier om ervoor te zorgen dat de normale werking van het hart wordt hersteld.

De AED wordt door middel van elektroden met het slachtoffer verbonden. Vervolgens voert het toestel zelf een analyse uit. Het bepaalt automatisch of het nodig is om het slachtoffer elektrische schokken toe te dienen en voert deze indien nodig uit. De adviesstem in de AED  legt klaar en duidelijk uit welke handelingen er stapsgewijs moeten worden uitgevoerd.

aed04.jpg

Tot voor kort was het gebruik van een defibrillator uitsluitend de bevoegdheid van artsen en paramedici. Maar daar is verandering in gekomen. Het federale  parlement heeft immers een wet goedgekeurd die ook anderen toelaat een defibrillator te bedienen in een situatie van hartfalen. Sinds de publicatie van de uitvoeringsbesluiten in het Belgisch Staatsblad op 18 mei ‘07 mogen ook leken het toestel gebruiken.

aed01.jpg

Steden en gemeenten hartveilig 

Het Rode Kruis Vlaanderen gelooft sterk in de noodzaak van vroegtijdige defibrillatie tijdens reanimatie bij hartfalen. Daarom ondersteunt de organisatie de plaatsing van defibrillatoren op openbare locaties voor gebruik door leken.

Met het project ‘Steden en gemeenten hartveilig’ wil het Rode Kruis zoveel mogelijk mensen opleiden om de AED-toestellen te kunnen bedienen en de gemeenten zo een beetje meer ‘hartveilig’ te maken.

 

Tienen hartveilig

De stad Tienen heeft aan de ingang van het stadhuis een Automatische Externe Defibrillator geplaatst. Tienen zorgt hiermee voor een primeur in de provincie Vlaams-Brabant.

Maar om Tienen echt ‘hartveilig’ te maken zijn er meer inspanningen nodig. Daarom zullen er op termijn ook op andere locaties AED-toestellen geplaatst worden.

De personeelsleden van de stad en de lokale politie hebben reeds een opleiding achter de rug om een AED-toestel te leren gebruiken. Ook voor de omwonenden zijn er opleidingen voorzien.

aed05.jpg

Meer weten ? Klik dan hier op de link van http://www.hartveilig.be/

AED werkt : lees maar het volgende artikel door hier te klikken.

aed03.jpg

Enter supporting content here